lazada

Wednesday, September 3, 2014

Penkek Biji Teratai

Bahan-bahannya
300gm tepung gandum
120g tepung roti
50g tepung kastard
120g marjerin
100gm pes biji teratai( boleh dibeli di pasaraya)
1 sudu teh serbuk  vanila
Minyak bunga matahari family choice atau minyak untuk menggoreng.

Cara memasak
1. Untuk membuat penkek campurkan tepung gandum, tepung roti, tepung kastard , marjerin dan serbuk vanila ke dalam mangkuk adunan, gaul hingga sebati.
2. Uli doh dan bentuk bulat setebal 4 inci. Kemudian letakkan pes biji teratai di dalam doh tersebut.
3. Setelah itu gulung doh seperti popia. Simpan di dalam peti sejuk selama dua jam. Ini untuk mengelakkan penkek daripada melekat.
4. Panaskan minyak bunga matahari family choice di dalam kuali. Pastikan minyak berada pada suhu 120°C.
5. Masukkan penkek ke dalam kuali dan goreng dengan api yang sederhana. Angkat penkek apabila ia timbul di atas minyak.
6. Sedia untuk dihidangkan.

Waktu penyediaan: 10 minit
Waktu memasak: 5 minit
Jenis hidangan: cina
Jenis penyediaan: pencuci mulut
Jenis masakan : biji teratai
Jenis acara : minum petang
Cara memasak: goreng

No comments:

Post a Comment