lazada

Tuesday, September 16, 2014

Roti ringkas,lembut dan sedap

Opppss...ni bukan resepi majalah tapi resepi yang akak cuba sendiri dan sangat mudah dan sedap. Selalu buat roti kalau yang simple ni agak tak berapa gebu sikit tapi resepi ni memang gebu gebas...yang paling best roti asas ni boleh diaplikasikan dengan apa saja. Boleh pelbagaikan inti.Boleh letak kacang merah,kelapa parut yang dimasak dengan gula, coklat,sardin, sosej, eh letih la nak menyebutnya... isi la apa apa pun kat dalamnya. Anak anak akak memang suka letak coklat dalamnya. Kalau tidak buat yang kosong je makan cicah kari atau sardin yang dilenyek-lenyek macam nak buat sandwich tu. Akak uli tangan je tak de mesin mesin pun.

Bahan-bahan

700g tepung gandum biasa.
80g mentega atau marjerin
85g gula pasir
Sesudu teh garam
Sebiji telur
Sepaket yis segera (11 g)
250ml air suam kuku
30g susu tepung (tak de pun x pe )

Caranya

1. Larutkan gula dalam air  suam suam kuku. Masukkan yis dan ketepikan. Biar selama 10 minit hingga yis jadi berbuih buih.
2. Campurkan tepung , mentega,garam,telur,susu jika suka dalamsatu bekas dan gaulkan rata.
3. Masukkan larutan yis tadi.Gaul hingga adunan tidak melekit. Boleh tambahkan tepung sedikit kalau adunan melekit. Uli selama lebih kurang lima minit.
4. Ketepikan adunan. Tutup bekas adunan dan peram selama 30 hingga 45 minit.
5.Setelah itu , uli kembali adunan . Tumbuk tumbuk adunan untuk keluarkan angin. Uli lagi. Bentukkan ikut bentuk yang kehendaki. Letak dalam loyang atau dulang pembakar yang telah dilengser dengan mentega. Tutup adunan dan biar selama 45 minit. Sapukan telur pada permukaan atas guna berus pastri. Ni nak bagi cantik kalau x sapu pun tak pe.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180°C  selama 15 minit hingga 20 minit.
Lepas angkat masa tengah panas lagi sapukan mentega atasnya supaya nampak kilat kilat dan menyelerakan.
Ni roti kosong. Tak sempat nak sapu telur atas pun dah masukkan dalam oven. Anak anak tak sabar tunggu pinggan nak makan dah.

Roti kosong tadi yang  makan dengan sardin lecek memang sedap.


Yang ni inti coklat. Kat luarnya akak tabur coklat sebelum bakar. yang ni memang laku ni... anak-anak semua suka. makan panas-panas ditemani pula dengan teh o panas... ohh..


Inti coklat yang cair didalam..sedap....

Selamat mencuba ye...

2 comments: