1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan marjerin
2 sudu besar susu pekat
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen ros
5 biji telur- grade A
2 1/2 cawan tepung gandum
Pewarna merah dan hijau
Cara membuat :
1. Mula-mula pukul gula dan marjerin hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul rata.
3. Tambahkan susu pekat dan esen ros. Diikuti dengan tepung yang sudah diayak bersama serbuk penaik. Gaul rata.
4. Bahagikan kepada tiga bahagian.
Satu diwarnakan merah , satu diwarnakan hijau dan satu lagi dibiarkan dengan warna asli.
5. Susun adunan secara bertindan satu sama lain. Mulakan dengan warna asli, warna hijau san warna merah.Buat hingga habis semua adunan. Pastikan bahagian atasnya warna asli.
6. Akhir sekali buatkan silang pangkah pada permukaannya ini. Ini untuk mendapatkan corak menarik pada kek itu nanti. Bakar hingga masak.
Tip: pastikan loyang pembakar sudah dilengser dengan sedikit marjerin agar apabila kek masak , ia mudah ditanggalkan.
Sumber : Mingguan Wanita Edisi Aidilfitri
No comments:
Post a Comment