lazada

Friday, August 15, 2014

Kerabu Tauge

Bahan-bahan:
50 gram tauge
150 gram  kerang , di basuh bersih
100 gram kelapa parut
1 batang serai , dihiris
4 tangkai cili kering, direndam dan ditumbuk
4 biji bawang merah , dihiris
1 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 biji limau nipis , diperah dan diambil jusnya

Cara membuatnya:
1. Celur tauge di dalam air mendidih seketika , angkat dan sejat. Ketepikan.
2. Rebus kerang hingga mendidih bersama serai. Angkat , sejat dan ketepikan.
3. Kelapa di sangrai hingga warna menjadi keemasan.
4. Gaul kelapa sangrai bersama tauge dan kerang hingga sebati.
5. Masukkan semua bahan lain dan gaul hingga sebati.
6. Perah limau nipis pada kerabu dan hidang.

Sumber : Jelita oktober 2004

No comments:

Post a Comment