lazada

Monday, August 18, 2014

Kuih Cacap

Bahan - bahan:
7 biji telur
Sedikit air kapur
1 cawan gula pasir
1 liter santan
300 gram tepung jagung
500 gram tepung beras

Cara Membuatnya:
1. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam mangkuk dan kisar dengan mesin pengisar.
2. Langkah seterusnya masukkan gula. Kisar hingga kembang dan masukkan ke dalam mangkuk.
3. Setelah kembang tuangkan atas tepung sedikit demi sedikit. Gaul perlahan-lahan.
4.Akhir sekali tuangkan santan dan juga air, kacau sehingga sebati. Jika tepung kelihatan agak keras, boleh tambah air sedikit demi sedikit.
5. Apabila siap adunan, panaskan minyak dalam jumlah yang banyak. Celupkan acuan ke dalam adunan. Pastikan celupan tepung itu tidak menutupi keseluruhan permukaan acuan kerana jika celupan melebihi paras acuan , ia akan melekat dan kuih tidak akan tertanggal. Goreng di dalam minyak yang banyak.
6. Siap untuk di hidangkan.

Sumber: Mingguan Wanita Edisi Aidilfitri 2006

No comments:

Post a Comment